Expeditie Juttersgeluk

Expeditie Juttersgeluk is een ontdekkingstocht langs de Nederlandse kust naar de mooie en minder mooie dingen op het strand voor mensen met een beperking of voor wie een gewone baan niet zo gewoon is. Lokale jutters gaan samen met de gemeente en de mensen van Juttersgeluk het strand op om plastic afval te rapen. Zodat een schoon strand achterblijft.

(find a version of the 2016 edition with English subtitles here)

De Expeditie is in 2015 ontstaan vanuit de gedachte dat strandjutten een mooie manier is om samen aan een duurzame toekomst te werken. Meedoen is belangrijk, juist voor mensen die minder goed meekomen in de maatschappij. Doordat de zorg voor kwetsbare mensen de laatste jaren dichter bij de gemeenten kwam te liggen, zocht Stichting Juttersgeluk de samenwerking met KIMO Nederland en België.

In 2015 organiseerden we een pilot waaraan in 6 kustgemeenten en 150 mensen meededen; Deze activiteit werd met zoveel enthousiasme ontvangen, dat we een jaar later bij 17 gemeenten op bezoek gingen. En in 2017 ging het dak eraf met 27 kustgemeenten en 1100 kilo afval in 3 weken en in 2018 deed weer iedereen mee. We hebben in dat jaar samen met Nico en Tine ook een record aantal peuken geraapt: 7000!

In 2019 hebben acht kustgemeenten zelf hun Expeditie georganiseerd met ondersteuning van Juttersgeluk op afstand. De stichting was zich toen al meer gaan focussen op waardevol werk in het atelier in Overveen. Het was niet meer mogelijk om dit te combineren met het organiseren en begeleiden van het landelijke evenement.

Lees hoe het was
Vijf jaar lang hebben we heel veel rommel van de Nederlandse stranden geraapt, maar wat vooral is blijven hangen als herinnering is de gezelligheid en het enthousiasme om samen iets te doen wat de wereld mooier maakt. Om weer even onder te dompelen in die sfeer van samenhorigheid zijn hier alle etappeverslagen met foto’s.

En van elk jaar hebben we een officiële pagina met persberichten, aantallen en aftermovies:
Expeditie 2019
Expeditie 2018
Expeditie 2017
Expeditie 2016
Expeditie 2015

Dank voor de samenwerking
Expeditie Juttersgeluk was een samenwerkingsproject van Stichting Juttersgeluk en KIMO Nederland en België. Het succes is ook te danken aan al die partijen die zich hebben ingezet om er samen een feestje van te maken:
– alle deelnemende kustgemeenten, wethouder en strandbeheerders
– alle begeleiders van zorginstellingen
– alle strandpaviljoens waar we te gast waren
– VNG International

Dank dat jullie dit mogelijk hebben kunnen maken!

Boek Nu