7 oktober 2022

750 Zeemeerminnentranen

geraapt met 20 mensen in een uur op 200 meter strand in Zandvoort

Van 20 september – 17 oktober is over de hele wereld The Great Global Nurdle Hunt gaande. Afgelopen week heeft Juttersgeluk daarom extra goed gespeurd naar nurdles, plastic pellets ofwel zeemeerminnentranen.

Deze kleine plastic korrels spoelen aan op het strand. Je moet heel goed kijken om ze te zien liggen tussen de zandkorrels. Elke dag hebben we met 5 mensen een uurtje gezocht op hetzelfde stukje strand in Zandvoort. We hebben totaal 750 zeemeerminnentranen en 1900 biobeads opgeraapt.

Nurdles
De plastic korrels in allerlei kleuren zijn de grondstof voor veel van onze plastic producten. Ze worden over de hele wereld verscheept en bij het laden en lossen rollen/waaien ze vaak in zee. Ze zijn gemaakt van een type plastic dat drijft en zo dobberen ze rond tot ze weer aanspoelen op een strand. Onderweg zijn ze en gevaar voor zeedieren en vogels die de korrels aanzien voor een lekker hapje.

Biobeads
We vinden ook veel zwarte korrels. Ze lijken op de nurdles, maar de zwarte korrels zijn biobeads,. Deze korrels worden gebruikt in de rioolwaterzuivering om chemische vervuiling uit het water te filteren. Soms gaat er bij het lozen van rioolwater iets mis en storten de plastic biobeads mee in zee. Deze drijven ook en dus dobber dobber…

De NurdleHunt2022 loopt nog tot 17 oktober. Je kan ook zelf op zoek naar nurdles en de gevonden aantallen doorgeven aan de organisatie via www.nurdlehunt.org.uk

Boek Nu