12 mei 2018

Bijzondere jutters maken in flitsactie van 2 weken de Nederlandse stranden schoon

— PERSUITNODIGING —

VIERDE EXPEDITIE JUTTERSGELUK

Op 16 mei gaat de vierde Expeditie Juttersgeluk van start op het strand van IJmuiden aan zee. In twee weken tijd zullen mensen voor wie een ‘gewone’ baan niet zo heel gewoon is, de Nederlandse kust schoonmaken. Meer dan 800 vrijwilligers komen in actie om de stranden en dijken van Sluis tot en met Delfzijl schoon te jutten. Stichting Juttersgeluk biedt hiermee in samenwerking met KIMO Nederland en België een laagdrempelige manier om maatschappelijk actief te zijn.

Expeditie Juttersgeluk is speciaal voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vrijwilligers met een licht verstandelijke of psychische beperking en mensen die langdurig thuis zitten zonder werk gaan tijdens de expeditie op zoek naar de mooie en minder mooie dingen op het strand. Door zelf het strand schoon te maken, brengen we het probleem van de plastic soep onder de aandacht bij álle groepen in onze samenleving.

Noord- en Zuidexpeditie
Om alle stranden in twee weken aan te kunnen doen splitst het Juttersgeluk-team na de aftrap in IJmuiden op in Noord- en een Zuidexpeditie. Elke etappe verloopt volgens een vast programma: de wethouder ontvangt de deelnemers met koffie en taart en een persoonlijk welkomstwoord. Juttersgeluk legt uit hoe je plastic afval op het strand herkent en hoe je het veilig opraapt. Daarna start de etappe: een ware ontdekkingstocht. Het afval wordt door de jutters meegenomen, zodat er een schoon strand achterblijft.

Samenwerking
Doordat de zorg voor kwetsbare mensen de laatste jaren dichter bij de gemeenten is komen te liggen, werkt Stichting Juttersgeluk samen met KIMO Nederland en België. Expeditie Juttersgeluk is een jaarlijks terugkerend evenement; in 2015 startte Juttersgeluk met 6 gemeenten, in 2016 deden al 17 gemeenten mee. Dit jaar zorgen bijna driekwart van alle kustgemeenten voor een hartelijke ontvangst van de deelnemers, waardoor we 24 stranden en 5 dijken schoon achter kunnen laten.

Peuken
We zullen we dit jaar speciale aandacht geven aan peuken op het strand. Op toeristenstranden is dit het meest gevonden afvalitem. Het filter van de sigaret is gemaakt van plastic en dat vergaat niet. De chemicaliën in één filter kunnen 8 liter zeewater verontreinigen. Tijdens de expeditie verzamelen we alle opgeraapte peuken in een speciale container om de vrijwilligers bewust te maken van de hoeveelheid en de schadelijkheid voor het zeemilieu.

http://www.juttersgeluk.nl/expeditie

———– EINDE PERSBERICHT ————-

Contact
Joos Versfelt (Stichting Juttersgeluk) – 06 44650805 – expeditie@juttersgeluk.nl

Beeldmateriaal
HR-beeldmateriaal is te downloaden via www.juttersgeluk.nl/in-de-pers
Of stuur een mail naar expeditie@juttersgeluk.nl met het verzoek welk beeldmateriaal u zoekt.

Uitnodiging
De pers is van harte uitgenodigd om bij een van de etappes aanwezig te zijn. Zie hier het overzicht van waar we wanneer zijn. 

Over Stichting Juttersgeluk
Stichting Juttersgeluk betrekt mensen die (tijdelijk) minder goed meekomen in de maatschappij bij het strand met verschillende activiteiten. Zo krijgen zij de kans een positieve bijdrage te leveren aan een duurzaam leefmilieu voor zichzelf en voor anderen in het kustgebied van Nederland. Meedoen, op welke wijze dan ook, is daarbij het belangrijkst.

www.facebook.com/Juttersgeluk
www.instagram.com/juttersgeluk

Over KIMO Nederland/België
KIMO is een vereniging van kust- en kust gerelateerde gemeenten die tot doel heeft om de zeeën en kusten in goede conditie door te geven aan toekomstige generaties. Om dat doel te bereiken initieert KIMO samen met overheden, bedrijven en andere organisaties projecten en vertegenwoordigt zij haar leden op nationaal en internationaal niveau.

www.kimonederlandbelgie.org

 

Boek Nu