21 november 2022

Bloemendaalse basisscholen leren over plastic recycling

Vanaf donderdag 24 november zal het Plastic Kingdom te bezichtigen zijn bij de bibliotheek Bloemendaal. Samen met een expositie, die is samengesteld door de kinderen van drie basisscholen in Bloemendaal is het kasteel het sluitstuk van het educatieve programma ‘Bloemendaal zet stappen’: een samenwerking van de gemeente Bloemendaal, Plastic Circle en Juttersgeluk.

Het programma wil graag op een positieve en tastbare, ludieke manier bijdragen aan de bewustwording van zwerfafval en de mogelijkheden van re- en upcyclen onder de jeugd. Alle groepen 1 t/m 8 krijgen een gastles. Zo worden de leerlingen bewust van hoeveel verpakkingsafval we in huis halen en hoeveel afval je kunt tegenkomen in de natuur. We laten ze ook nadenken over de circulaire economie. Van afval kan je vaak hele mooie dingen maken!  De leerlingen gingen ook een ochtend met emmer en grijper het strand op en ontdekken wat er allemaal ligt. Het programma wordt afgesloten met een korte toets over de opgedane kennis, waarna de leerlingen een diploma krijgen.

Plantenpotjes
Gedurende 2 maanden verzamelden alle leerlingen plastic doppen en deksels. De doppen gooiden de kinderen op school in een speciaal ontworpen dobberende fles gemaakt van staal en gaas. Juttersgeluk maakte van deze doppen nieuwe plantenpotjes. Elke school krijgt voor elke klas zo’n potje van recycled plastic gevuld met duintuinzaad. De plantenpotjes laten zien dat plastic geen wegwerpmateriaal is maar heel goed is te recyclen tot mooie dingen.

Op donderdag 24 november zal Wethouder Henk Wijkhuizen om 15.00 uur de expositie feestelijk openen en in gesprek gaan met de leerlingen van de Wilhelminaschool.

Het Plastic Kingdom is tot 20 december te bezichtigen op het pleintje voor de bibliotheek (Korte Kleverlaan 9 2061ED Bloemendaal)

Het kasteel ‘Plastic Kingdom’ (op de foto te zien bij de bibliotheek in Haarlem)  is een kunstwerk dat Juttersgeluk in samenwerking met Ap Esenbrink maakte van gevonden strandspeeltjes. Binnen de muren van het kasteel wordt duidelijk hoe schadelijk plastic is voor de natuur en waarom recyclen zo moeilijk is.

 

 

Boek Nu