4 juni 2018

Einde Expeditie Juttersgeluk: Nico en Tine hadden hun buik vol van 7000 peuken

Expeditie Juttersgeluk is ten einde. Voor het vierde jaar trokken vrijwilligers uit 28 kustplaatsen het strand op om afval op te ruimen. Sommige van de 880 bijzondere deelnemers deden al voor de vierde keer mee! Met z’n allen raapten we 600 kilo afval. Er lag dit jaar vooral veel klein spul: kleine stukjes plastic, pluis en heel veel peuken!

We legden de deelnemers aan het begin van de etappe uit dat een peuk schadelijk is voor de natuur. Het filter is gemaakt van plastic en kan wel 8 liter zeewater vervuilen. Daarna werden ze aan Nico en Tine de peukenmonsters voorgesteld. Alle

gevonden peukjes mochten in deze grappige versierde jerrycans gestopt worden. Het was een spel en iedereen was gefoccussed. Als je dan het strand opgaat, zie je ze opeens overal liggen. We raapten in 10 dagen wel 7000 peuken. Goed berekend is daarmee dus 56000 liter zeewater gered! Een prachtig resultaat, al hadden Nico en Tine aan het eind van de expeditie hun buik vol van de peuken.

Nieuwe jutvrienden
De expeditie was dit jaar verdeeld in een Noord- en een Zuidexpeditie. Hierdoor konden we op een dag soms wel 4 stranden schoonmaken. De vaste vrijwilligers van Juttersgeluk uit het atelier in Bloemendaal reden in de twee jutbussen onvermoeibaar van strand, naar dijk, naar strand. De teams hebben in korte tijd heel veel nieuwe jutvrienden (waaronder enkele wethouders) ontmoet.

Expeditie Juttersgeluk 2018 from Stichting Juttersgeluk on Vimeo.

Karmapunten
In Egmond aan Zee zei locale jutter Erik: “ik ben mijn karma aan het terugverdienen. Alle peuken die ik vroeger op straat heb uitgedrukt, raap ik nu weer op.”

Nieuwe producten
Het grootste deel van het geraapte afval voerde de gemeente voor ons af. Zelf hebben we 100 kilo apart gesorteerd om in het atelier te verwerken tot nieuwe producten. De komende weken zal al dit plastic gewassen en op kleur gesorteerd worden. Welke mooie spullen we maken van strandplastic, kun je hier bekijken.

Stichting Juttersgeluk werkte dit jaar weer samen met KIMO Nederland en België en 28 Kustgemeenten.

Op facebook kun je per etappe teruglezen en kijken hoe het is geweest.

Een selectie van de foto’s van de expeditie zijn via deze link te zien.

Alle perspublicaties lees je hier.

Nico en Tine, gingen als peukenmonsters mee op Expeditie.

Boek Nu