Expeditie Juttersgeluk verbindt en maakt Nederlandse kust schoon
Kustgemeenten geïnspireerd voor lokale participatiemogelijkheden
Delfzijl – Op 28 april 2017 is de derde Expeditie Juttersgeluk, die 4 weken langs de Nederlandse stranden trok, afgesloten in Delfzijl. Achthonderd mensen voor wie een ‘gewone’ baan (nog) niet zo heel gewoon is, hebben ca. 1100 kilo afval van het strand gehaald. Dit is een verdubbeling met vorig jaar. Maar nog belangrijker: meerdere gemeenten hebben tijdens de expeditie aangegeven samen met lokale zorginstellingen activiteiten op te willen zetten.
De Expeditie Juttersgeluk ging dit jaar langs in 27 van de 32 kustgemeenten tussen Sluis en Delfzijl. Mensen met een licht verstandelijke of psychische beperking hielpen mee het strand schoon te maken. Hierdoor kwam het probleem van de plastic soep onder de aandacht bij álle groepen in onze samenleving. Stichting Juttersgeluk bood hiermee in samenwerking met KIMO Nederland/België en VNG International een laagdrempelige manier om maatschappelijk actief te zijn.
Gemeenten enthousiast
Stichting Juttersgeluk hoopt met de Expeditie gemeenten en zorginstellingen te inspireren om de samenwerking te blijven zoeken. Strandjutten is een mooie manier om samen aan een duurzame toekomst te werken. Het strand plasticvrij maken is een zinvolle dagbesteding die mensen zelfvertrouwen en meer eigen waarde geeft. In meerdere gemeenten, bijvoorbeeld in Den Haag en Hollands Kroon is tijdens de Expeditie de intentie uitgesproken om vaker een gezamenlijke schoonmaakactie te organiseren. Stichting Juttersgeluk is zelf het hele jaar actief in de gemeenten Bloemendaal en Zandvoort. Vanuit het atelier in Overveen gaat een groep vrijwilligers iedere week jutten op het lokale strand. Van het afval worden in het upcycle atelier nieuwe producten gemaakt.
Samenwerking
Om de samenwerking met de gemeenten, die sinds 2015 verantwoordelijk zijn voor de zorg, te bevorderen, werkte Stichting Juttersgeluk dit jaar samen met KIMO Nederland/België en VNG International. De expeditie droeg hiermee ook bij aan de VNG-campagne Gemeenten4GlobalGoals. De Global Goals vormen een integrale agenda voor het bestrijden van armoede, de bescherming van de planeet en welvaart voor allen. Jan van Zanen, voorzitter Vereniging van Nederlandse Gemeenten: “Expeditie Juttersgeluk is een prachtig voorbeeld van hoe de Global Goals lokaal invulling krijgen en dat iedereen daaraan mee kan doen. De komende 15 jaar werken landen in de hele wereld aan de realisatie van deze opvolgers van de Millenniumdoelen. “
Bekijk hier de aftermovie:
Expeditie Juttesgeluk 2017 from Stichting Juttersgeluk on Vimeo.
———– EINDE PERSBERICHT ————-
Contact
Joos Versfelt (Stichting Juttersgeluk) – 06 44650805 – expeditie@juttersgeluk.nl
Beeldmateriaal
HR-beeldmateriaal is te downloaden via www.juttersgeluk.nl/in-de-pers
Of stuur een mail naar expeditie@juttersgeluk.nl met het verzoek welk beeldmateriaal u zoekt.
Verslag van de dag
Van elke etappe zijn een kort verslag en foto’s beschikbaar via www.juttersgeluk.nl/expeditiev
Over Stichting Juttersgeluk
Stichting Juttersgeluk betrekt mensen die (tijdelijk) minder goed meekomen in de maatschappij bij het strand met verschillende activiteiten. Zo krijgen zij de kans een positieve bijdrage te leveren aan een duurzaam leefmilieu voor zichzelf en voor anderen in het kustgebied van Nederland. Meedoen, op welke wijze dan ook, is daarbij het belangrijkst.
www.facebook.com/Juttersgeluk
www.instagram.com/juttersgeluk
Over KIMO Nederland/België
KIMO is een vereniging van kust- en kust gerelateerde gemeenten die tot doel heeft om de zeeën en kusten in goede conditie door te geven aan toekomstige generaties. Om dat doel te bereiken initieert KIMO samen met overheden, bedrijven en andere organisaties projecten en vertegenwoordigt zij haar leden op nationaal en internationaal niveau.
www.kimonederlandbelgie.org
Gemeenten4GlobalGoals van VNG International
De komende 15 jaar werken landen in de hele wereld aan de realisatie van de Global Goals for Sustainable Development (de opvolgers van de Millenniumdoelen), waaronder Nederland. De SDG’s zijn 17 doelen die raken aan de kerntaken van gemeenten zoals: afvalbeheer, duurzame productie en consumptie, huisvesting, terugdringen van ongelijkheid, werkgelegenheid en participatief bestuur. De Global Goals bieden een kader voor het werken aan een duurzame wereld. VNG International ondersteunt gemeenten hierbij met de Gemeenten4GlobalGoals campagne.
www.vng.nl/gemeenten4globalgoa