8 november 2017

Jutbakken weer op Bloemendaalse strand geplaatst

Net als vorig winterseizoen heeft de gemeente Bloemendaal op ons verzoek weer 5 jutbakken geplaatst op het strand. De bakken zijn geplaatst bij de strandafgang bij de Kop van de Zeeweg, bij afslag De Lakens, Parnassia, Kattendel en bij Duin & Kruidberg.

Op het strand ligt ook ’s winters vaak aangespoeld en achtergelaten afval. Door de oproep ‘Doe mee, verlos de zee’ op de jutbakken te spijkeren, willen we strandbezoekers motiveren afval van het strand te halen en in deze bakken te deponeren. Wij recyclen dit afval dan in ons sociale upcycle atelier.

Burgerinitiatief

Doe mee, verlos de zee’ is een burgerinitiatief dat is overgewaaid vanuit Zeeland. Een paar jaar geleden verzamelde Matthijs Lievaart op de stranden van Goeree-Overflakkee een berg afval. Hij plaatste er een bordje van juthout bij met de tekst ‘Doe mee, verlos de zee!’ Toen hij 2 weken later terug kwam was de berg tot zijn verbazing enorm gegroeid. Wandelaars hadden in grote getale gehoor gegeven aan zijn oproep. Inmiddels wordt zijn initiatief op steeds meer plaatsen aan de kust overgenomen.

“De gemeente Bloemendaal ondersteunt dit initiatief van harte”, aldus Bloemendaalse wethouder Nico Heijink: “Juttersgeluk geeft al sinds 2015 het goede voorbeeld door afval van het strand te rapen. Met de jutbakken en de aanstekelijke oproep ‘Doe mee, verlos de zee’ activeren zij wandelaars dit ook te doen. Dat werkt. Steeds meer mensen helpen het Bloemendaalse strand weer een stukje schoner te krijgen.”

Samen met de reddingsbrigade legen de deelnemers en vrijwilligers van Juttersgeluk de jutbakken. Van het materiaal maakt Juttersgeluk weer nieuwe producten die te koop zijn in de webshop.

Boek Nu