13 november 2019

Kom het strand uitpluizen!

Help mee met de landelijke uitpluisactie in Bloemendaal aan Zee

Op vrijdag 29 november kun je met Juttersgeluk het strand van Bloemendaal aan Zee komen ‘uitpluizen’.  Met deze actie doe je mee aan de landelijke ‘uitpluisactie’ van de Stichting Centree. Verdeeld over tien locaties langs de hele Noordzeekust en de Oosterschelde komen vrijwilligers VisPluis rapen. Iedereen is welkom! Juttersgeluk verzamelt om 9.45 uur bij Strandpaviljoen San Blas.

LEES HIER HOE HET WAS

Vispluis
Wie regelmatig langs de kust loopt herkent ze, blauwe plastic draadjes. VisPluis is eigenlijk niet zo pluis, het is plastic dat in zee belandt en niet vergaat. Volgens de nationale tellingen van Stichting De Noordzee ligt er een draadje of bosje per meter strand. Het is daarmee één van de meest voorkomende soorten afval dat aanspoelt langs de Nederlandse kust. De plastic draadjes zijn afkomstig van visnetten en worden gebruikt om deze te beschermen tegen de bodem. De plastic draadjes slijten snel af. Jaarlijks komt hierdoor alleen al in Nederland en België ongeveer 65.000 kilo plastic in zee. Een plastic-probleem dat opgelost kan en moet worden. Er zijn al alternatieven, maar voorlopig is het nog nodig om het verloren vispluis van het strand te rapen.

Hergebruik
De uitpluisactie is een initiatief van de culturele Stichting Centree uit Zierikzee in samenwerking met het NME Schouwen-Duiveland, Schoon Schouwen-Duiveland, MEC Goes, De Bende van het Strand, Paal 10, Hogeschool Zeeland, burgerinitiatief Schoon Goeree-Overflakkee, Juttersgeluk, Jutters Katwijk, Jutters Noordwijk en Doe Mee Verlos De Zee! De partners willen VisPluis onder de aandacht brengen door van de draadjes een kunstwerk te laten maken door kunstenaar Kianoosh Gerami. De hoeveelheden worden ook geteld en ter beschikking gesteld voor onderzoeksprogramma’s. Juttersgeluk verwerkt het VisPluis in haar producten, zoals in de klosjes van de springtouwen.

Zo doe je mee
Aanmelden graag, maar hoeft niet. Je kunt je opgeven door een email te sturen naar jutten@juttersgeluk.nl. Kun je niet meedoen op 29 november of vind je nog meer pluis? Stop het VisPluis (voor 1 februari 2020) voorzien van datum en vindplaats in een envelop en stuur het op! Dit kan naar Stichting Centree, p.a. Nieuwe Bogerdstraat 25, 4301 CV Zierikzee. Al het pluis wordt gebruikt!

Boek Nu