30 oktober 2019

Maak een vuist tegen de plastic soep

Apenvuistje, zo heet dit elegante balletje gemaakt van vistouw. Het wordt in de scheepvaart gebruikt aan het eind van een werplijn om een verbinding te maken tussen wal en schip. Het balletje is dan vaak verzwaard met een ijzeren moer of een steen en kan gemakkelijk over lange afstand gegooid worden. Als er eenmaal verbinding is gemaakt, wordt het dunne touw aan de zwaardere tros gebonden en binnengehaald.

Wij maken de apenvuist om gebruikt te worden als sleutelhanger. Ieder balletje heeft zijn eigen karakter, afhankelijk van de dikte en de kleur van het op het strand gevonden vistouw. Wij hebben de apenvuistjes niet verzwaard maar bij sommige zit in de kern een zeemeerminnentraan verstopt. Zeemeerminnentranen is een prachtige naam voor een vreselijke vorm van plastic vervuiling. Het zijn de kleine pellets die de plastic industrie als grondstof gebruikt. Bij vervoer waaien ze soms overboord en belanden zo in zee.

Met deze symbolische sleutelhanger maak je een vuist tegen de plastic soep. Ze zijn te koop bij onze verkoopadressen.

Nog een weetje:
In alle talen heeft deze knoop dezelfde naam: apenvuistje (nl), affenfaust (de), poing du singe (fr), monkeyfist (en). Het is een gok, maar misschien heeft het iets te maken met de stevige greep waarmee de knoop de inhoud in de kern vasthoudt.

Boek Nu