18 februari 2021

NHNieuws: Juttersgeluk blij met schonere stranden: “Mooi dat ons werk effect heeft”

18 februari 2021, 13.41 uur · Door Quirien Euwe – NHNieuws

ZANDVOORT – De afgelopen tien jaar is de hoeveelheid strandafval met ruim een kwart gedaald ten opzichte van de tien jaar daarvoor. Dat blijkt uit langdurig onderzoek van Stichting De Noordzee. “Onwijs positief”, zegt Suzanne Klaassen van stichting Juttersgeluk. “Ook in Bloemendaal en Zandvoort hebben we de indruk dat het afneemt.”

In de eerste tien jaar van het onderzoek (2001-2010) werd gemiddeld 388 stuks afval per honderd vierkante meter aangetroffen. In de periode van 2011 tot en met 2020 was dit 27 procent minder: 282 stuks afval per vierkante meter. “We zijn al jaren bezig met het onderzoek”, zegt Ewout Van Galen, programmaleider Schone Zee bij Stichting De Noordzee. “En dat dit dan de resultaten zijn, stemt ons heel hoopvol.”

“Dit soort berichten motiveren ons om vooral door te gaan”
SUZANNE KLAASSEN, STICHTING JUTTERSGELUK

Ook bij Juttersgeluk, dat vijf dagen in de week plastic raapt op de stranden van Bloemendaal en Zandvoort, zijn ze blij met de resultaten. “Bij ons werd vandaag geopend met een applaus, want het is mooi om te zien dat ons werk effect heeft. Dit soort berichten motiveren ons om vooral door te gaan”, zegt Klaassen.

Lees hier het hele artikel >

Boek Nu