24 november 2020

Plastic Kingdom, kasteel van strandplastic

Wethouder Van Haeften opende op 19 november het sprookjeskasteel in Zandvoort. Maar wel een gruwelijk sprookje: Plastic Kingdom vertelt het verhaal over ons roekeloze gebruik van plastic en zet de Plastic Soep in de schijnwerpers gedurende de Zandsculpturenroute in Zandvoort.

Samen met kunstenaar Ap Esenbrink werkten de vrijwilligers van Juttersgeluk een week lang aan het bouwwerk. Het kasteel van 2,5 meter hoog staat op het Gasthuisplein in Zandvoort en is opgebouwd uit plastic zonder recycle code. Alle stukjes zijn door de jutters van Juttersgeluk de afgelopen jaren van het strand geraapt.

Inspiratie voor een schone toekomst
In Plastic Kingdom zijn honderden gevonden zandvormpjes verwerkt. Het kasteel is ’s avonds verlicht en je kan naar binnen via de slotpoort die behangen is met plastic kinderschepjes. Binnen de muren van het verlichte kasteel wordt duidelijk hoe schadelijk plastic is voor het milieu en waarom recyclen zo moeilijk is. Het is een contrastrijk onderdeel binnen de Zandsculpturenroute die zoals elk jaar op een schone, klimaatneutrale manier tot stand is gebracht.

Plastic Kingdom is tot eind januari te bezichtigen op het Gasthuisplein voor het Zandvoorts Museum.

In de media:
filmpje op NH-nieuws
artikelen in het Haarlems Dagblad, het Haarlems Weekblad en Gemeente Zandvoort

Boek Nu