Plastic Soup Walk Zandvoort en Bloemendaal
Vanaf deze zomer 2022 kunnen vakantiegasten de Plastic Soup Walk lopen in Zandvoort en Bloemendaal aan Zee. Het is een Beach Cleanup wandeling waarbij ze van alles leren over Plastic Soup en wat je daaraan kunt doen. Er zijn vier routes die starten bij de receptie van de vakantieparken Roompot Zandvoort en Bloemendaal (vh Qurios), Center Parcs Zandvoort en Camping De Lakens. Tijdens de wandeling kun je uitrusten bij een van de Plasticvrije Terrassen. Na afloop wordt het recyclebare plastic ingeleverd in ruil voor een kleine beloning.
We zijn trots dat we als lokale partner dit project tot stand hebben gebracht in samenwerking met: Spaarnelanden Zandvoort (faciliteiten en sponsoring), Programma Schone Stranden (financiering) Liefs uit Zandvoort (media), Stichting De Noordzee (toolkit), Plastic Circle (dobberende flessen),@studio_artworks (afval/routekaart) en onze collega’s van Triple Threat (filmpje) en EcoSol Effect (sorteerbakken).
Een eigen beach clean up
Met de Plastic Soup Walk kunnen de badgasten op eigen gelegenheid, met een route, een jut-emmer en een afvalbingokaart het strand op om Beach Trash te verzamelen. We adviseren vooraf de online toolkit ‘Hoe ruim ik het strand op’ van Stichting De Noordzee te bekijken voor meer uitleg over de Plastic Soup. Zo kom je meer te weten over het afvalprobleem op het strand en krijg je handige tips als je aan de slag gaat. In het filmpje van Juttersgeluk leer je meer over recycling en upcycling. Hoe Juttersgeluk dit doet en welke plastics geschikt zijn voor recycling en upcycling.
Hoe werkt de Plastic Soup Walk?
De wandeling kan op elk moment gelopen worden, op alle dagen van de week tijdens de openingstijden van de receptie van de genoemde vakantieparken. Je loopt op eigen initiatief en sluit je niet aan bij een groep. Je bepaalt zelf hoe lang je gaat lopen, waar je precies loopt, hoe ver je loopt, of je nog ergens gaat lunchen of lekker op het strand gaat zitten. Als de Beach Cleanup Set maar weer terug gebracht wordt voor sluitingstijd van de receptie.
Recyclen: Om goed te kunnen recyclen zijn speciale sorteerbakken gemaakt. Bij terugkomst wordt het opgeraapte afval hierin gescheiden. Doppen, plastic met recycle code 2 en 5 en touw zijn grondstoffen die Juttersgeluk gebruikt. Van deze materialen maken wij weer nieuwe producten.
Korting op de producten van Juttersgeluk: veel van onze producten zijn te koop bij de winkeltjes van de vakantieparken. Bijvoorbeeld het circulaire zeepbakje, sleutelhangers, armbandjes of springtouwen. De opbrengst van de verkoop wordt door Juttersgeluk gebruikt om onze missie verder voort te zetten. Wij strijden voor een schoon strand, laten zien dat plastic een waardevolle grondstof is. Maar ook hoe Juttersgeluk waardevolle werkgelegenheid creëert voor mensen die geen betaald werk kunnen doen, door het plastic zelf te recyclen.