6 augustus 2021

Plasticvrije terrassen te herkennen aan een gevelbordje van 100% beachtrash

Vrijdag werden de eerste officieel plastic vrije terrassen in Noord-Hollandse geopend. Tien strandpaviljoens hebben vanaf nu helemaal geen (wegwerp) plastic meer op hun terras. Ter ere hiervan kregen zij een oorkonde en een gevelbordje uitgereikt, gemaakt van 100% beachtrash in het atelier van Juttersgeluk! Kijk hier hoe het was (Bloemendaal Nieuws)

Vanaf 3 juli is de nieuwe Europese wetgeving rond wegwerpplastics ingegaan. Een aantal plastic wegwerpartikelen is nu verboden; o.a. plastic rietjes, borden, bestek en foam bekers en warmhoudbakken. Deze strandpaviljoens gaan nog veel verder dan de wetgeving; zij weren vanaf dan ook plastics zoals melkcupjes, honingstaafjes, koekjesverpakkingen en sauszakjes van hun terras, waardoor deze lichtgewicht items niet meer als zwerfafval op het strand terecht kunnen komen.

Strijd tegen de plasticsoep
De noodzaak voor het initiatief is groot: een flink deel (ongeveer 43%) van al het plastic in zee is afkomstig van de tien meest gebruikt single-use plastics (eenmalige plastics). Wegwerpplastic is lichtgewicht en kan gemakkelijk wegwaaien of door meeuwen worden verspreid, waardoor het in zee terechtkomt. Ook in de Noordzee blijkt plasticvervuiling een groot probleem te zijn. Uit de jaarlijkse strandmonitoring van Stichting De Noordzee is een lichte daling te zien in het gevonden aantal items per 100 meter, maar blijft er met gemiddeld 282 stuks nog een flinke uitdaging over om plastic zwerfafval terug te dringen.

Wil je als horeca ook aansluiten bij dit initiatief en je terras wegwerpplasticvrij te maken? Kijk dan op www.plasticvrijterras.com. Hier kan je ook zien welke terrassen er al mee doen.

Lees ook het artikel in Haarlems Weekblad van 6 juli 2021.

Bekijk de aftermovie via deze facebooklink

Boek Nu