19 april 2017

Pluis en zeeslakken in Bergen

Wat een diverse groep mensen loopt er mee, hier op het strand van Bergen! Stoere mannen van de GGZ Noord Holland Noord. Steven bekroont zichzelf tot langeafstandsloper van Bergen omdat hij op het strand het verst weg is geweest en toch als eerste terugkwam met een volle emmer bij het startpunt. In de groep van de Vlijthoeve zijn een paar bedachtzame verzamelaars. Bij de vondst van een roggeei, wordt de mobiel gepakt om op internet te zoeken wat daar nog meer over te weten valt (Bijzonder om te leren wat een zeeslak in gebarentaal is!) “Hier gaan we nog dagen over napraten” zegt Ger tevreden.

Een aantal deelnemers heeft zijn eigen verzameltechniek: een schoudertas vol stenen voor het aquarium thuis bijvoorbeeld. En Rob verzamelt vooral beelden met zijn camera!

We bespreken de vondsten van de dag onder het genot van een drankje. Wat opviel hier in Bergen was de grote hoeveelheid dunne blauwe plastic draadjes die in het wier verwikkeld zaten. Dit is draad heet “pluis” en vissers beschermen er hun netten mee. Het blauwe draad sleept over de bodem, slijt en breekt af. Het gevolg is, dat het draad overal op het strand aanspoelt en er vogels in verstrikt kunnen raken. Om dit probleem over te brengen aan de wethouder geven we haar, via Willem Taal die ons zo goed geholpen heeft met de organisatie, een klein plukje pluis cadeau. Zij krijgt ook het door Richard gevonden kinderschoentje, met de boodschap dat het beleid voor een schoon strand maar snel uit de kinderschoenen mag groeien. Het door Mark gevonden vislood symboliseert de loodzware klus die de gemeente heeft om afval in zee aan te pakken. Lachend vult Dries van de Scorlewald aan dat hij hoopt dat de wethouder daarbij niet het loodje legt.

Alle foto’s bekijk je via deze link

Boek Nu