Plastic Soep

Wist je dat jaarlijks meer dan acht miljard kilo plastic in zee verdwijnt?

Plastic soep is een gebied in een zee of oceaan waar veel plastic drijft. Dit zijn grotere stukken plastic zoals flesjes, dopjes, visnetten en lijnen, plastic zakken en plastic speelgoed, maar vooral ook heel veel kleine stukjes plastic.

Plastic soep is ontstaan omdat we afval op straat weggooien, visnetten achterblijven, maar ook door het wassen van synthetische kleding of door je tanden te poetsen.

Bij Juttersgeluk rapen we plastic van het strand zodat het niet meer in zee terecht komt en we maken anderen bewust dat plastic niet in zee thuishoort. Door samen onze schouders hieronder te zetten, ontstaat teamspirit en wilskracht en wordt ieder individueel sterker. Zo gebruiken we een groot milieuprobleem om onze maatschappelijke doelstellingen te realiseren.

Tijdens de Expeditie Juttersgeluk in 2018 hebben we speciale aandacht besteed aan sigarettenpeuken op het strand. Deze zijn schadelijk voor de natuur. In het plastic filter zitten chemicaliën die 8 liter zeewater kunnen vervuilen. Als je dit weet, zie je ze opeens overal in je omgeving liggen. We raapten met elkaar in 10 dagen wel 7000 peuken. Goed berekend was daarmee dus 56000 liter zeewater gered!
Door verwering, zonlicht en golfslag valt groot plastic uit elkaar in kleine stukjes. Dit leidt tot ernstige verontreiniging. In 1997 zeilde kapitein Charles Moore van Hawaii naar Zuid-Californië door de North Pacific Gyre, een normaal gesproken ongebruikelijke route. Daar, midden op de Grote Oceaan, zag hij dagelijks stukken plastic langs drijven. Later keerde hij naar het gebied terug om nader onderzoek te doen. Het bleek te gaan om een significant hogere concentratie van plastic dan elders in de oceaan. Dat plastic bleek niet alleen te drijven, maar ook te zweven in de waterkolom. Moore noemde het verschijnsel de ‘plastic soup’, de term die nu in de hele wereld in gebruik is.

De oceanen beslaan 72% van het aardoppervlak en zijn onze voornaamste zuurstofleveranciers. Voor meer dan de helft van de wereldbevolking is de oceaan de voornaamste voedselbron. Maar omdat plastic niet verteert langs de biologische weg, is de plastic soep voor veel zeedieren dodelijk.

De plastic verontreiniging van het zeewater zou ook onze gezondheid ernstig kunnen schaden. Het overgrote deel van deze verontreiniging is afkomstig van het land. Maar liefst 80% van al het plastic afval in oceanen wordt geloosd door de industrie en door mensen op het land en belandt in zee via rivieren, kanalen en havens. Daarnaast zijn schepen, de visserij en de off-shore industrie belangrijke veroorzakers van de vervuiling, maar vergeleken met het landaandeel is dit ‘maar’ 20%. (bron: Plastic Soup Foundation)

Er zijn veel organisaties die zich bezighouden met bewustwording, bestrijding en/of opruimen van de Plastic Soep, onder anderen:

Doe Mee, Verlos de Zee, Plastic Whale, TrashUre Hunt, Grondstofjutters, Plasticsoupsurfer, By The Ocean We Unite, Plastic Soup FoundationSupporter van Schoon, Stichting De Noordzee, KIMO Nederland België, Doe mij maar uiensoep, Zeehondencentrum Pieterburen

In november 2015 heeft Juttersgeluk zich als partner aangesloten bij de Green Deal Schone Stranden