28 november 2021

Doe mee, verlos de zee!

Op het strand ligt vaak aangespoeld en achtergelaten afval. Op verzoek van stichting Juttersgeluk plaatst de gemeente Bloemendaal dit winterseizoen weer 5 jutbakken op het strand. Op de bakken is de oproep ‘Doe mee, verlos de zee’ gespijkerd. Hiermee worden strandbezoekers gemotiveerd afval van het strand erin te deponeren. Juttersgeluk recyclet dit afval in haar sociale ‘upcycle atelier’.


Doe mee verlos de zee
‘Doe mee, verlos de zee’ is een burgerinitiatief dat is overgewaaid vanuit Zeeland. Tien jaar geleden verzamelde Matthijs Lievaart op de stranden van Goeree-Overflakkee een berg afval. Hij plaatste er een bordje van juthout bij met de tekst “Doe mee, verlos de zee!” Toen hij 2 weken later terugkwam was de berg tot zijn verbazing enorm gegroeid. Wandelaars hadden in groten getale gehoor gegeven aan zijn oproep. Inmiddels wordt zijn initiatief op steeds meer plaatsen aan de kust overgenomen.

Steeds meer mensen doen mee
“De gemeente Bloemendaal ondersteunt dit initiatief van harte”, aldus wethouder Nico Heijink: “Juttersgeluk geeft al sinds 2015 het goede voorbeeld door afval van het strand te rapen. Met de jutbakken en de aanstekelijke oproep ‘Doe mee, verlos de zee’ activeren zij wandelaars dit ook te doen. Dat het werkt. Steeds meer mensen helpen het Bloemendaalse strand weer een stukje schoner te krijgen.” De bakken worden geplaatst bij de strandafgang bij de Kop van de Zeeweg, bij afslag De Lakens, Parnassia, Kattendel en bij Duin & Kruidberg. Samen met de reddingsbrigade gaan de deelnemers en vrijwilligers van Juttersgeluk de jutbakken legen.

Boek Nu