25 april 2017

Terschellings professionalisme

Dat jutten bij de Eilanders in het bloed zit, werd ons meteen duidelijk. Op het brede strand van Midsland verspreidde de groep zich in rap tempo. Ook hier was het strand ogenschijnlijk schoon. Maar de sporen van de scheepvaart en dagjesmensen zijn helaas in grote hoeveelheid onder een laagje zand aanwezig. Behendig haalden de deelnemers van De Jonge Jan en Jennie, Jannie, Nico en Aiju het vuil tussen het zeewier en zand vandaan.

Op advies van Guus de Milieujutter liepen we met de wind mee richting Oost. Na een uur werden we door hem met zijn tractor met aanhanger opgepikt en teruggebracht naar Paviljoen De Branding. Heel fijn dat we tijdens onze Expeditie van de plaatselijke organisaties zoveel support krijgen!

Burgemeester Wassink deed ook mee. Hij staat bekend als fervent zwerfafval-raper. Niet alleen vanmiddag op het strand raapt hij fanatiek mee, maar ook als hij op weg is naar vergadering in zijn nette pak. In het mandje voorop zijn fiets deponeert hij alles wat niet in de natuur thuishoort. Een mooi voorbeeld voor ons allemaal. Vooraf stelde de burgemeester zich voor aan de groep als de strandvonder van het eiland. Stel dat we een schatkist met gouden munten zouden vinden, dan moet deze bij hem worden ingeleverd. Laat Nico nu een gouden horloge vinden! Die ging als ‘souvenir’ van het strand in de flessenpost voor de wethouder. Zij beloofde het klokje af te geven bij het havenkantoor waar de gevonden voorwerpen worden verzameld.

Wethouder Hoekstra nam ook de tips over hoe het strand nog schoner gehouden kan worden in ontvangst. Aiju had een hele duidelijke: “Schrijf op een bord bij de strandopgang in grote rode letters en met uitroeptekens duidelijk op dat je zelf je rommel moet opruimen.” In haar geboorteland China zouden ze er zelfs een afbeelding bij zetten waarbij het mes op de keel wordt gezet als je je niet aan de regel houdt. Wij denken dat een afbeelding van een dode zeevogel of vis verstrikt in vispluis of met plastic in de maag hier ook goed werkt.

Bekijk via deze link de foto’s

Boek Nu