Plastic Soup Walk – je eigen beach cleanup

> Plastic Soup Walk auf Deutsch

Vanaf deze zomer (2022) kunnen vakantiegasten de Plastic Soup Walk lopen in Zandvoort en Bloemendaal aan Zee. Het is een Beach Cleanup wandeling waarbij je van alles leert over Plastic Soup en wat je daaraan kunt doen. Er zijn vier routes die starten bij de receptie van de vakantieparken Roompot Zandvoort en Bloemendaal (vh Qurios), Center Parcs Zandvoort en Camping De Lakens. Tijdens de wandeling kun je uitrusten bij een van de Plasticvrije Terrassen. Na afloop lever je het recyclebare plastic in en krijg je een kleine beloning.

JE EIGEN BEACH CLEANUP
Tijdens de Plastic Soup Walk ga je zelf, op eigen gelegenheid, met een route, een jut-emmer en een afvalbingokaart het strand op om Beach Trash te verzamelen. Bekijk vooraf de online toolkit ‘Hoe ruim ik het strand op’ van Stichting De Noordzee voor meer uitleg over de Plastic Soup, het afvalprobleem op het strand en handige tips als je aan de slag gaat. In het filmpje van Juttersgeluk leer je meer over recycling en upcycling, hoe Juttersgeluk dit doet en welke plastics die je tegenkomt op het strand hiervoor geschikt zijn.

HOE WERKT HET?
Je kunt de wandeling op elk moment lopen, op alle dagen van de week tijdens de openingstijden van de receptie van de genoemde vakantieparken.  Je loopt op eigen initiatief en sluit je niet aan bij een groep. Je bepaalt zelf hoe lang je gaat lopen, waar je precies loopt, hoe ver je loopt, of je nog ergens gaat lunchen of lekker op het strand gaat zitten. Als je de Beach Cleanup Set maar weer terugbrengt voor sluitingstijd van de receptie. 

WAT KOST HET EN WAT KRIJG JE?
De Plastic Soup Walk is gratis. Als je je aanmeldt bij de receptie voor de Plastic Soup Walk, krijg je per persoon het volgende:

  • Beach Cleanup Set: je krijgt een jut-emmer van Juttersgeluk, een prikstok en handschoenen te leen. Hiermee kun je gaan strandjutten.  
  • Beach Cleanup Uitleg: bekijk voordat je start de toolkit ‘Hoe ruim ik het strand op’ van Stichting De Noordzee. Zodat je weet: wat raap je wel, wat raap je niet.
  • Plastic Recycling Uitleg: in het filmpje van Juttersgeluk zie je hoe plastic van het strand wordt gerecycled tot nieuwe, circulaire  producten. Zodat je weet wat je apart kunt houden, wat kan weg, wat kan gerecycled worden en hoe recycled juttersgeluk dit tot bijvoorbeeld een awareness sleutelhanger? 
  • Afvalbingokaart: Je krijgt een leuke afvalbingokaart waarop het afval staat dat het meest gevonden wordt op het strand en de daarbij behorende afvalweetjes. Je kunt aankruisen welk afval je onderweg vindt en welk afval je voor Juttersgeluk kunt bewaren. Je mag de bingo kaart houden als aandenken.
  • Vier Plastic Soup Walk routes: op dat achterkant van de afvalbingo kaart staan vier routes: twee starten bij Roompot Zandvoort en de andere routes starten bij Roompot Bloemendaal en camping De Lakens. Er staat een aantal plekken aangegeven (Plasticvrije Terrassen) waar je een drankje zou kunnen drinken, een (vegan) ijsje zou kunnen halen of wat kunt eten. Afhankelijk van hoe snel je loopt en hoeveel afval er ligt (en hoe lang je pauzeert), duren de routes 1 tot 2 uur.
  • Kleine beloning: Bij terugkomst sorteer je het opgeraapte afval in het daarvoor bestemde sorteer stationnetje vlakbij de receptie. Als dank voor je goede werk ontvang je bij de receptie een kleine beloning of een kortingsbon voor een van de circulair producten van Juttersgeluk die te koop zijn in het winkeltje van de receptie.

Recyclen: Om goed te kunnen recyclen sorteer je bij terugkomst het opgeraapte afval. Doppen, plastic met recycle code 2 en 5 en touw in de daarvoor bestemde sorteerkratten. Juttersgeluk maakt van deze materialen weer nieuwe producten.

Korting op de producten van Juttersgeluk: deze kun je kopen in de winkeltjes bij de receptie. Hier staat een display met nog meer mooie producten die Juttersgeluk gemaakt heeft van gejutte materialen, gevonden op het strand van Zandvoort en Bloemendaal. Bijvoorbeeld een circulair zeepbakje, sleutelhanger, armbandje of een springtouw. De opbrengst van de verkoop wordt door Juttersgeluk gebruikt om onze missie verder voort te zetten: een schoon strand, laten zien dat plastic een waardevolle grondstof is en dat Juttersgeluk waardevolle werkgelegenheid creëert voor mensen die geen betaald werk kunnen doen, door het plastic zelf te recyclen. 

Deze Plastic Soup Walk is tot stand gekomen in samenwerking met:

Spaarnelanden Zandvoort, Liefs uit Zandvoort, Stichting De Noordzee, Plastic Circle en de vakantieparken Center Parcs, Roompot Zandvoort en Bloemendaal, en camping De Lakens.

Dit filmpje is gemaakt door Triple Threat en gesponsord door Spaarnelanden. Die deutsche Version kann hier heruntergeladen werden.

Ontwerp van de afvalbingokaart: @studio_artworks_

 

Boek Nu