30 april 2020

Throwback april – Expeditie Juttersgeluk

Precies vijf jaar geleden ging de eerste Expeditie Juttersgeluk van start. In 6 kustgemeenten gingen lokale jutters voor wie een gewone baan niet zo gewoon is samen met de gemeente en de mensen van Juttersgeluk het strand op om plastic afval te rapen. Deze activiteit werd met zoveel enthousiasme ontvangen, dat we een jaar later bij 17 gemeenten op bezoek gingen.

(Find a version of the 2016 edition with English subtitles here)

En in 2017 ging het dak eraf met 27 kustgemeenten en 1100 kilo afval in 3 weken en in 2018 deed weer iedereen mee. We hebben in dat jaar samen met Nico en Tine ook een record aantal peuken geraapt: 7000!

In 2019 hebben acht kustgemeenten zelf hun Expeditie georganiseerd met ondersteuning van Juttersgeluk op afstand. De stichting was zich toen al meer gaan focussen op waardevol werk in het atelier in Overveen. Het was niet meer mogelijk om dit te combineren met het organiseren en begeleiden van het landelijke evenement.

Lees hoe het toen was
Vijf jaar lang hebben we heel veel rommel van de Nederlandse stranden geraapt, maar wat vooral is blijven hangen als herinnering is de gezelligheid en het enthousiasme om samen iets te doen wat de wereld mooier maakt. Om weer even onder te dompelen in die sfeer van samenhorigheid zijn hier alle etappeverslagen met foto’s.

En van elk jaar hebben we een officiële pagina met persberichten, aantallen en aftermovies:
Expeditie 2019
Expeditie 2018
Expeditie 2017
Expeditie 2016
Expeditie 2015

Dank voor de samenwerking
Expeditie Juttersgeluk was een samenwerkingsproject van Stichting Juttersgeluk en KIMO Nederland en België. Het succes is ook te danken aan al die partijen die zich hebben ingezet om er samen een feestje van te maken:
– alle deelnemende kustgemeenten, wethouder en strandbeheerders
– alle begeleiders van zorginstellingen
– alle strandpaviljoens waar we te gast waren
– VNG International

Dank dat jullie dit mogelijk hebben kunnen maken!

Boek Nu