Geraapt en gemaakt voor jou

De vrijwilligers van Juttersgeluk gaan een paar keer per week naar het strand om aangespoeld plastic, touw, metaal, papier en hout op te rapen. Zo maken we het strand schoon en we verzamelen grondstoffen voor nieuwe producten. Het is altijd een verrassing wat we op zo’n juttocht tegenkomen. De vondsten zijn de basis en de inspiratie voor de dingen die we maken. Ieder product is hierdoor uniek.

In het atelier hebben de vrijwilligers de volle aandacht voor het productieproces. Het geraapte plastic wordt eerst zorgvuldig geselecteerd, gesorteerd en schoongemaakt. Met de gevonden materialen voor ogen wordt een ontwerp gemaakt. Daarna is het vooral het vakkundige handwerk en de liefdevolle afwerking die de producten zo mooi maken. Er ontstaat tijdens het maakproces niet zelden een menselijk ‘treintje’, een soort lopende band waarbij ieder schakel een eigen specialistisch stukje handwerk toevoegt aan het product.

Om het zware werk van plasticbewerking te ondersteunen, gebruikt Juttersgeluk een paar stoere en slimme machines: een shredder, een platenpers en een petflesdradentrekker.

In deze rubriek kun je lezen hoe de verschillende producten tot stand kwamen.

04/07/2019

Surfplankjes van ‘Beach-plastics’

geraapt én gemaakt voor Surfana Al vanaf de start van Juttersgeluk is Surfana enthousiast betrokken geweest bij Juttersgeluk. Vanuit hun gedeelde liefde voor de zee en het strand was Juttersgeluk meerdere malen aanwezig met een workshop op het Surfana Festival. Dit jaar niet aanwezig op het festival, maar zeker geen einde van deze mooie samenwerking! […]
Lees meer
15/04/2019

Een licht van ring

Het Europees Parlement heeft vorig jaar bepaald dat vanaf 2021 alle eenmalige plastic gebruiksvoorwerpen (single use plastics) verboden worden op de Europese markt. Vijftig procent van het plastic dat op het strand aanspoelt, is afkomstig van dit soort wegwerproducten, zoals wattenstokjes, rietjes, zakjes en drinkflesjes. Volgens het doppenrapport van Stichting de Noordzee staan doppen wereldwijd […]
Lees meer