Geraapt en gemaakt voor jou

De vrijwilligers van Juttersgeluk gaan een paar keer per week naar het strand om aangespoeld plastic, touw, metaal, papier en hout op te rapen. Zo maken we het strand schoon en we verzamelen grondstoffen voor nieuwe producten. Het is altijd een verrassing wat we op zo’n juttocht tegenkomen. De vondsten zijn de basis en de inspiratie voor de dingen die we maken. Ieder product is hierdoor uniek.

In het atelier hebben de vrijwilligers de volle aandacht voor het productieproces. Het geraapte plastic wordt eerst zorgvuldig geselecteerd, gesorteerd en schoongemaakt. Met de gevonden materialen voor ogen wordt een ontwerp gemaakt. Daarna is het vooral het vakkundige handwerk en de liefdevolle afwerking die de producten zo mooi maken. Er ontstaat tijdens het maakproces niet zelden een menselijk ‘treintje’, een soort lopende band waarbij ieder schakel een eigen specialistisch stukje handwerk toevoegt aan het product.

Om het zware werk van plasticbewerking te ondersteunen, gebruikt Juttersgeluk een paar stoere en slimme machines: een shredder, een platenpers en een petflesdradentrekker.

In deze rubriek kun je lezen hoe de verschillende producten tot stand kwamen.

20/11/2018

Stoere surfarmband van stormtros

In de wintermaanden spoelde er bij Bloemendaal eens een grote zwarte scheepstros aan. De winterstormen hebben genoeg kracht om ook zware spullen op het strand te blazen. Dit zwarte touw werd de grondstof voor 50 jubileumarmbandjes voor de Surfvereniging Bloemendaal. Het rood-witte bedeltje is gemaakt van gesmolten PET-flesdoppen. Door twee gekleurde lagen op elkaar te […]
Lees meer
20/11/2018

Sleutelhanger van 100% visnet

Visnetten en touw staan op nummer 1 van de top 10 meest aangespoelde zwerfvuil items op het strand van Nederland! Tijdens onze juttochten, vinden we dan ook regelmatig stukken net en touw op het strand. Om deze netten te kunnen hergebruiken, heeft Juttersgeluk een stoere machine gekocht, die plastic omsmelt tot nieuwe producten. Deze sleutelhanger […]
Lees meer