Geraapt en gemaakt voor jou

De vrijwilligers van Juttersgeluk gaan een paar keer per week naar het strand om aangespoeld plastic, touw, metaal, papier en hout op te rapen. Zo maken we het strand schoon en we verzamelen grondstoffen voor nieuwe producten. Het is altijd een verrassing wat we op zo’n juttocht tegenkomen. De vondsten zijn de basis en de inspiratie voor de dingen die we maken. Ieder product is hierdoor uniek.

In het atelier hebben de vrijwilligers de volle aandacht voor het productieproces. Het geraapte plastic wordt zorgvuldig geselecteerd, gesorteerd en schoongemaakt. Met de gevonden materialen voor ogen wordt een ontwerp gemaakt. Daarna is het vooral het vakkundige handwerk en de liefdevolle afwerking die de producten zo mooi maken. Er ontstaat tijdens het maakproces niet zelden een menselijk ‘treintje’, een soort lopende band waarbij iedere schakel een eigen specialistisch stukje handwerk toevoegt aan het product.

Om het zware werk van plasticbewerking te ondersteunen, gebruikt Juttersgeluk een paar stoere en slimme machines: een shredder, een platenpers en een petflesdradentrekker.

In deze rubriek kun je lezen hoe de verschillende producten tot stand komen.

04/01/2020

Ray of light

Ray of light betekent letterlijk: een rog van licht, maar ook: een lichtstraal, een sprankje hoop dat 2020 misschien het jaar is waarin de hoeveelheid plastic in de oceanen gaat afnemen. Juttersgeluk zal niet zitten afwachten of dit gaat gebeuren, maar zet zich komend jaar weer vol op in om de stranden schoon te jutten. […]
Lees meer
02/12/2019

Juts – een raar volkje uit zee

Juts zijn, net als mensen, allemaal anders en dat maakt ze nou zo leuk! Juts zijn het resultaat van gewoon maar wat oprapen van het strand en daarvan iets nieuws maken. Het stevige plastic van werkhandschoenen wordt met pluis aan elkaar geregen en de kleine stukjes plastic, waarvan je meestal niet eens weet waar het […]
Lees meer