Geraapt en gemaakt voor jou

De vrijwilligers van Juttersgeluk gaan een paar keer per week naar het strand om aangespoeld plastic, touw, metaal, papier en hout op te rapen. Zo maken we het strand schoon en we verzamelen grondstoffen voor nieuwe producten. Het is altijd een verrassing wat we op zo’n juttocht tegenkomen. De vondsten zijn de basis en de inspiratie voor de dingen die we maken. Ieder product is hierdoor uniek.

In het atelier hebben de vrijwilligers de volle aandacht voor het productieproces. Het geraapte plastic wordt eerst zorgvuldig geselecteerd, gesorteerd en schoongemaakt. Met de gevonden materialen voor ogen wordt een ontwerp gemaakt. Daarna is het vooral het vakkundige handwerk en de liefdevolle afwerking die de producten zo mooi maken. Er ontstaat tijdens het maakproces niet zelden een menselijk ‘treintje’, een soort lopende band waarbij ieder schakel een eigen specialistisch stukje handwerk toevoegt aan het product.

Om het zware werk van plasticbewerking te ondersteunen, gebruikt Juttersgeluk een paar stoere en slimme machines: een shredder, een platenpers en een petflesdradentrekker.

In deze rubriek kun je lezen hoe de verschillende producten tot stand kwamen.

24/03/2019

Wandlampje als een omslaande golf

Vers van de pers. Letterlijk in dit geval. Dit wandlampje is gemaakt van op het strand gevonden plastic. Door het versnipperde plastic onder een hete pers te leggen, worden wilde patronen zichtbaar. Als het licht door dit lampje schijnt, is het net alsof een bruisende golf omslaat. Het is altijd een verrassing welke kleuren plastic […]
Lees meer
16/01/2019

Touwlamp

Deze lamp maken we van een scheepstros. Wist je dat kunststof touw van schepen een van de meest gevonden afvalitems op de Nederlandse stranden is? Het door ons geraapte touw wordt eerst zorgvuldig geselecteerd, gesorteerd en schoongemaakt. Deze touwlamp kan alleen gemaakt worden van hol touw. De stroomdraad loopt door de kern en wordt op […]
Lees meer